❈ Μέσα σου πρέπει να ξέρεις, αν υπάρχει ο Χριστός.

 • Μα πως θα το καταλάβω; Θα ρωτήσουν κάποιοι.
  Να ρωτήσεις την έγκυο γυναίκα να στο πει:
 • Είσαι έγκυος;
 • Ναι βέβαια είμαι!
 • Και πώς το ξέρεις;
 • Μα δεν καταλαβαίνω που σκιρτά το παιδί μέσα μου;
  Έτσι και σε σένα άνθρωπε, σκιρτάει στην καρδιά σου ο Χριστός;
  Πως αισθάνεσαι το Πάσχα, πως αισθάνεσαι των Φώτων, πως αισθάνεσαι όταν Κοινωνείς, πως αισθάνεσαι όταν Εκκλησιάζεσαι, όταν αγρυπνείς, όταν προσεύχεσαι, όταν κλαις τι νοιώθεις μέσα του, τι χαρά και αγαλλίαση νοιώθεις μέσα σου; Από εκεί θα καταλάβει ο άνθρωπος, ότι έχει σχέση με τον Χριστόν και ότι έχει “συλλάβει” τον Χριστόν” και Τον διατηρεί μέσα του. Από τίποτα άλλο δεν το καταλαβαίνει..
  Γι’ αυτό γνώμη στο θέμα αυτό μπορούν να έχουν οι άνθρωποι, που κάποτε μετανόησαν και πως αισθάνονται μετά την μετάνοιά τους. Νοιώθουν πράγματι μέσα τους, ότι κάποιος άλλος “αέρας” φυσάει, κάτι τι άλλο συμβαίνει που δεν μπορούν να το προσδιορίσουν, νοιώθουν κάποιο άλλο “συστατικό” τους επισκίασε, κάτι που λέγεται ΧΑΡΙΣ, που λέγεται ΠΝΕΥΜΑ που λέγεται ΔΩΡΕΑ, κάτι άλλο που δεν το είχανε χθες. Από τη στιγμή μάλιστα που βγήκανε από το εξομολογητήριο. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα είναι άλλοι άνθρωποι. Βλέπουν αλλιώς. Αισθάνονται αλλιώς
  Παρηγορούνται εκεί που δεν μπορούσαν να παρηγορηθούν. Βρίσκουνε λύσεις εκεί που δεν μπορούσανε να βρούνε. Μισούσε εκείνα που αγαπούσαν και αγαπάνε εκείνα που μισούσαν. Και όπου βρεθούν λένε:
 • Δόξα σοι ο Θεός! Δόξα σοι ο Θεός!
  Ποιός τα έκανε αυτά τα πράγματα; Ποιός έκανε όλη αυτή την αλλαγή;
  Είναι η Χάρις του Θεού που μπήκε μέσα στον άνθρωπο και τον άλλαξε…

❈ Η Αγία Φιλοθέη, επί Τουρκοκρατίας, θέλησε κάποτε να ιδρύσει ένα ορφανοτροφείο θηλέων. Το κεφάλαιο όμως που είχε, δεν επαρκούσε στο να κάνει πραγματικότητα τη σκέψη της.
Όταν κάποιοι άκουσαν αυτό που ήθελε να κάνει, την ρώτησαν:

 • Μα μπορείς να φτιάξεις ορφανοτροφείο, με τόσα λίγα γρόσια;
 • Με λίγα γρόσια – τους είπε – η Φιλοθέη δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αλλά με το Θεό και τα λίγα γρόσια, η Φιλοθέη όλα μπορεί να τα κάνει!
  Και πράγματι έκανε το ορφανοτροφείο! Ο Θεός είναι εκείνος που αυξάνει και ευλογεί τα λίγα γρόσια αρκεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στον Θεό.

❈ Τον διάβολο δεν τον ενδιαφέρει να κλέψεις εκατομμύρια, αλλά να κλέψεις έστω και μια καραμέλα, για να σε έχει στο χέρι του.

Μέσα σου πρέπει να ξέρεις, αν υπάρχει ο Χριστός.