Αγιος Νικόλαος

Υπέροχη και θαυμαστή η Ιστορία, από τον Βίο του Αγίου Νικολάου. Η βοήθεια των τριών φτωχών κοριτσιών απο τον Άγιο Νικόλαο, όχι τόσο για το ποσό των χρημάτων – κι αυτό βέβαια ήταν αξιόλογο – αλλά προπάντων για την διακριτικότητα της πράξεώς του.
”Δεινόν η πενία”, λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος. Τυφλώνει κάποτε τον άνθρωπο και κάνει τα μή πρέποντα. Ήτανε κίνδυνος λοιπόν και για τα τρία εκείνα κορίτσια, να οδηγηθούν στην διαφθορά. Ο πατέρας τους έφτασε στην απελπισία. Αλλά ο Άγιος Νικόλαος, γεμάτος αγάπη και διάκριση σπεύδει στην κατάλληλη στιγμή. Λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε η πράξη του να παραμείνει άγνωστη και μυστική απο τους ανθρώπους. Εφαρμόζει το του Κυρίου ”Μή γνώτω η αριστερά σου, τί ποιεί η δεξιά σου”.
Χωρίς χρονοτριβή, παίρνει ενα καλογεμισμένο σακουλάκι με χρυσά νομίσματα κι έρχεται με προφύλαξη, αργά τη νύχτα, ρίχνει το πολύτιμο δέμα απο το παραθυράκι μέσα στο σπίτι και φεύγει γρήγορα.
Ο πατέρας των κοριτσιών δεν πίστευε στα μάτια του. Όταν ο Άγιος Νικόλαος πληροφορήθηκε πως ο πατέρας πάντρεψε την πρώτη του κόρη, πήγε και ξανάρριξε άλλο σακουλάκι με χρήματα, με τον ίδιο τρόπο. Θερμές ήσαν του φτωχού πατέρα οι ευχαριστίες και δοξολογίες στον Πανάγαθο Κύριο. Έτσι πάντρεψε και την δεύτερη.
Ωστόσο, πρέπει να μήν του διαφύγει ο Ευεργέτης. Προαισθάνεται ότι θα ξανάρθει και αναμένει άγρυπνος ώστε μόλις ακούσει θόρυβο, που θα προδώσει την παρουσία του, να τρέξει να τον πιάσει, να δεί ποιός είναι αυτός ο τόσο καλός άνθρωπος, που έσωσε κι αυτόν και τα κορίτσια του. Έτσι κι έγινε. Δεν πέτυχε στην τρίτη μυστική του απόπειρα ο φιλόστοργος και φιλόπτωχος Άγιος. Τρέχοντας ο πατέρας τον αναγνώρισε και τον ευχαρίστησε, που έσωσε με την πράξη του τρείς ψυχές απο την διαφθορά. Ο Άγιος Νικόλαος, του μίλησε με πολλή αγάπη, δεσμεύοντάς τον, να μήν αναφέρει το γεγονός σε κανέναν.